Björn J:sons musik ska brusa högre

Björn Json3
Han var en väldigt speciell person och kanske Sveriges bästa tonsättare i modern tid. Den beskrivningen ger bokförläggaren Jonas Jernberg av musikern och konstnären Björn J:son Lindh. Han avled i slutet av december 2013. Nu ska Björns musikaliska liv komma ut i bokform tillsammans med hela hans musikproduktion.

Det är bokförlaget Creabok som driver projektet och om allt går enligt planen ska boken vara klar till försäljning i samband med bokmässan i Göteborg i höst.

Jag träffar förläggaren Jonas Jernberg på hans kontor i centrala Örebro. På ett stort skrivbord har han lagt upp en del av det bildmaterial som ska ingå i boken om Björn J:son Lindh och som kommer att utformas som en gammaldags LP-platta.

Det är så fantastiskt roligt att få göra det här, säger Jonas och sorterar bland bilderna.
Jag tog kontakt med Björn i slutet av 2012 och frågade om det inte var dags att göra en bok om hans musikaliska liv. Han gillade idén och tillsammans kom vi fram till att det vore spännande att samla hela hans musikaliska produktion och ge ut den på nytt tillsammans med boken, berättar Jonas.
Björn Json4

Björn Json
Och så blir det. Ihop med boken kommer inte mindre än 800 minuter musik signerad Björn J:son Lindh att ges ut. En del stycken har bara uppförts en enda gång, andra kompositioner har aldrig uppförts tidigare. Men allt höll på att sluta innan det ens börjat. Jonas berättar om den svåra tiden när Björn fick beskedet om sin sjukdom.

Jag trodde inte vi skulle kunna fortsätta med bokprojektet men Björn ville verkligen att det skulle bli av även om han själv inte skulle få uppleva utgivningen.

Björn J:son Lindhs musikaliska produktion sträcker sig över ett halvt sekel och omfattar pop, rock, jazz och symfoniska verk för att bara nämna några. En av hans mest älskade kompositioner är låten ”Brusa högre lilla å” som kom ut 1980.

Han var en väldigt speciell person och en fantastisk tonsättare. Tyvärr tror jag inte att det är så många som känner till hur otroligt produktiv han var och att han skrev så många olika typer av musik. Visste du att han skrivit filmmusiken till Mannen på taket och Jägarna, frågar Jonas mig och fortsätter entusiastiskt att berätta om bokprojektet.

För att finansiera bokutgivning började Jonas sälja den ännu inte färdiga boken med hjälp av ”bokänglar”. Det är en typ av förköp och när tillräckligt många gjort sina bokningar så kan produktionen komma igång.

Målsättningen var att vi skulle få ihop 200 ”bokänglar” innan vi började trycka. Vi är inte riktigt där än men nu kör vi och tryckningen börjar förhoppningsvis i juni.

Boken Mitt musikaliska liv, har skrivits av författaren Anna Wetterqvist och bilderna är hämtade bland annat från Björns privata samling men också från olika skivbolag som han arbetat med under åren.

Björn J:son Lindh avled i Nora i slutet av 2013 men hans musik lever för alltid.

Till hösten skulle Björn ha blivit 71 år och jag hoppas att boken om Björns musikaliska liv då ska finnas ute på bokdiskarna och i skivaffärerna som en hyllning till en av våra stora moderna tonsättare, säger Jonas och samlar långsamt ihop allt bildmaterial som legat utspritt på bordet under intervjun.

/ Birgitta Ekblad

,