(V)ill sätta upp bokholkar i parker

bild
Vänsterpartiet i Örebro vill sätta upp små bokholkar i parker och i bostadsområden. Detta för att öka läslusten bland unga pojkar. – Att pojkar läser mindre och sämre än flickor är ett larm om hur könsnormer sätter käppar i hjulet för det ena könet. Ofta ser vi hur flickor blir lidande av våra tvingande normer men här är det pojkar som hamnar på efterkälken och det är lika allvarligt, säger Cecilia Lönn Elgstrand (V).

Hon menar att rapporter visar att pojkar tenderar att läsa mindre än flickor och också läser sämre än flickor.

– Genom att sätta ut små sommarbibliotek i parker och i bostadsområden eller på andra strategiska platser kan vi hjälpa barn och unga att hitta äventyren och ge dem en start för att sen slussa vidare till biblioteken och fler böcker.

– Jag fick idén när jag besökte Nässjö i Småland med mina barn och i anslutning till den fina lekparken i stadsparken hittade ett litet skåp med barnböcker i. Det var fantastiskt spännande för min treåring att utforska och min nyfikenhet väcktes också, säger Cecilia Lönn Elgstrand (V).
Detta födde en motionsidé som nu har lämnats in till kommunfullmäktige och förhoppningsvis genomföras.

Bokholkar finns idag på flera platser i länet, bland annat vid Rynningeviken.

,