Engelbrektsgatan bakom Kompassen blir bilfri

bild
En del av Engelbrektsgatan vid Fisktorget öppnas upp för evenemang under sommaren. Biltrafiken hänvisas till andra gator i city.
– Vi vill testa att ställa om en plats som idag är till för bilar, med Open Art och 750-årsfirande kan denna yta få mer liv och rörelse än tidigare somrar. Att skapa mer ytor för folkliv är ett sätt att göra staden mer attraktiv, det handlar om att vi måste våga tänka annorlunda, säger Björn Sundin (S) ordförande programnämnd samhällsbyggnad i ett pressmeddelande.
Tanken är att ställa om en yta i stadskärnan från biltrafik till mer folkliv. Open Art kommer bland annat att använda ytan.
– Det här är en tillfällig avstängning av en kort vägsträcka, det kommer att vara möjligt att röra sig med bil längs med Köpmangatan och Kungsgatan. För oss är det viktigt att handeln inte drabbas negativt, och efter dialog med de som berörs kan vi gå vidare med denna tillfälliga omprioritering av gaturummet, säger Hannah Ljung (C) vice ordförande programnämnd samhällsbyggnad.
– Ytan som stängs av för bilar kommer att målas, parkbänkar och blommor ställs ut. Kanske det blir en lekyta för barn. Kommersiell verksamhet kan också bli aktuellt, planering pågår för fullt. Det är extra kul att ytan kommer att användas av Open Art, den här platsen har tidigare inte varit möjlig att använda, säger Behcet Barsom (KD) i pressmeddelandet.
foto:Örebro kommun

,