Ställ 13-åringar inför rätta om de kränker andra på Internet. Det anser Mårten Schultz, professor i civilrätt. Han var en talarna när Barnrättsdagarna inleddes i Örebro på tisdagen.
96 procent av anmälningarna om hot och kränkningar via nätet läggs ned utan åtgärd. Mårten Schultz menar att man ska driva frågorna civilrättsligt. Att stämma personen som kränker.
– Det kanske kostar 2 500 kronor att driva en sådan process, sa han under sitt anförande på Conventum.
Han hävdar att man som 13-åring inte är ansvarsbefriad för sina handlingar, oavsett om de sker in real life eller på nätet. Det handlar om att säga ifrån. Att reagera, underströk han.
Anmälningar om kränkningar ökar, men det är inte så att vi har blivit mer lättkränkta. Tvärtom så ”sväljer vi mer” nu än tidigare, när det gäller hot och våld på nätet.
Vi har rättigheten att driva sådant här till domstol, men den möjligheten används inte, enligt Mårten Schultz.
I åldersgruppen 17-18 uppger 43 procent att de blivit rädda, ledsna eller deppiga av innehåll med sexuella hot eller övergrepp i tv, spel, filmer eller på internet. För barn mellan 13 och 16 år är siffran 36 procent. Det är också en av de faktorer som oroar föräldrar mest när det gäller barns internetvanor, enligt en undersökning från Statens medieråd uppger TT.