Ny bok om Örebro Kex

IMG_0023

Nu finns historien om företaget Örebro Kex i bokform. Det är trion Åke Johansson, Peo Sjöberg och Johannes Larsson som presenterar ett stycke lokalhistoria på 96 sidor.

Sedan snart 30 år har Åke samlat på produkter som hör till epoken Örebro Kex och det är han som står för texten i boken Örebro Kex – en bra go historia. Peo Sjöberg har ansvarat för bildmaterialet och Johannes för den grafiska utformningen.

Det är nu 39 år sedan företaget lades ned och författarna har burit på bokplanerna under flera år. I boken har de intervjuat flera personer som arbetade på företaget och även barnbarnen till bolagets starke man Paulus Källander.

Många äldre örebroare minns fortfarande doften av vanilj som spreds från kexfabriken över norr, berättar Åke i samband med att boken presenterades på torsdagen. Åkes samlarintresse startade under en auktion i Nora för många år sedan. Då köpte han sin första Örebro Kex-burk.

Som mest arbetat cirka 400 anställda på Örebro Kex. Det var under 1930-talet. Under åren har två kexsorter från Örebro överlevt till våra dagar, det är Brago och de så kallade vafferskexen

Boken har de tryckt upp på eget förlag i en första upplaga på 600 exemplar.

,