V: Oro för neddragningar på Bio Roxy

IMG_0004

Vid Kulturnämndens sammanträde i onsdags aviserade kommunstyret stora neddragningar för Bio Roxy. Bion med sin vackra salong har varit en kulturinstitution för örebroare i decennier. Och med en filmmarknad där SF har över 85 procent av marknaden, är Roxy den enda garanten för att invånarna har ett utbud av högkvalitativ film. Ska Örebro fortsatt vara en fantastisk stad och kunna locka till sig nya invånare är det viktigt att det här utbudet finns.

Men det som oroar oss i Vänsterpartiet mest är att kommunstyret också sänker ambitionerna för skolbion på Bio Roxy. Aldrig tidigare har tillgången på högkvalitativ, bred och inspirerande film från hela världen varit viktigare för skolbarnens utveckling.

I det här mediebruset som internet har skapat är det ännu viktigare att skolelever får chansen att se något annat än det som de stora filmbolagen vet att de kan tjäna pengar på. Ska vi vända trenden med växande främlingsfientlighet och hat i samhället, är det viktigt att våra unga får chansen att vidga sina perspektiv lite.

Argumentet för att inte satsa på skolbion menar man är vikande efterfrågan från skolorna. Det tror vi beror på att det kostar pengar för skolorna att ta del av skolbion, till skillnad från till exempel Svenska kammarorkestern. Med skolornas begränsade ekonomi, gör det att man hellre väljer det billigare alternativet. Vänsterpartiet föreslog vid sammanträdet att skolbion skulle likställas med andra konstslag och bli avgiftsfri, vilket vi inte fick gehör för.

Varför skulle det vara mer värt för ungas utveckling att gå på en klassisk konsert än att till exempel se filmen Timbuktu, om hur en hårdför jihadiströrelse påverkar ett helt samhälle. Jag tror inte riktigt att man inser vilket viktigt demokrativerktyg Bio Roxy är. Hade man gjort det hade man satsat, inte skurit ner.

För Vänsterpartiet Kåge Svensson, kulturnämnden