Minnesstund över folkmordet för 100 år sedan

För hundra år sedan genomfördes ett folkmord på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Ottomanska riket. Vänsterpartiets Murad Artin (V) Örebro, inledde processen för att få Sverige att erkänna folkmordet när han satt i riksdagen.

Jag är stolt över att jag varit med om att få riksdagen att erkänna folkmordet. Idag, den 24 april, kommer människor världen över att hedra minnet av alla de kvinnor, män och barn som mördades i folkmordet. I dag deltar Murad Artin och partiledare Jonas Sjöstedt (V) under minnesdagen i Stockholm.

Tyvärr ser vi ju än i dag hur liknande folkmord sker på olika håll i vår värld. Att vi erkänner och uppmärksammar minnet av detta folkmord är en viktig del i att se till att få stopp för de som nu sker. Sverige som land erkände folkmordet i riksdagen efter att Murad Artin (V) föreslagit det i en rad motioner medan han var riksdagsledamot. Erkännandet skedde i mars 2010. Tyvärr har varken den förra eller den nuvarande regeringen hitintills velat genomföra riksdagens beslut.

I Sverige säger vi ibland att tiden läker alla sår. Det är inte sant. Ska sår läka krävs erkännande och upprättelse. Därför är det så viktigt att vi erkänner folkmordet 1915. Jag hoppas att regeringen nu genomför riksdagens beslut, säger Jonas Sjöstedt partiledare för Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt talade i dag på en manifestation på Sergels Torg som anordnas av Armeniska riksförbundet i Sverige. Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, uppmärksammar folkmordet på plats i Armeniens huvudstad Jerevan. Han deltar i dagens minnesceremoni och i en konferens om hur man kan förhindra att nya folkmord sker. Här i Örebro finns en stor andel invånare med armeniskt, assyriskt, syrianskt, kaldéiskt och grekiskt ursprung. Det gör mig stolt att vi om en månad inviger ett minnesmärke i Örebro, till minne av folkmordet i Ottomanska riket.

Murad Artin, oppositionsråd Vänsterpartiet