Kocken Fredrik Kämpenberg bjuder på nya recept varje vecka

bild (3)

Fredrik Kämpenberg är konstnären från Jämtland, som blev kock i Närke. På gymnasiet spenderades mer tid i bildsalen än på lektionerna, men praktikperioder och sommarjobb var för det mesta förlagda på restauranger. När hyran skulle betalas i den första egna lägenheten, blev valet mellan konstnärskarriären och köksjobbet enkelt, eftersom hyresvärden inte gick med på att få hyran betald i efterskott, närmare bestämt efter Fredriks bortgång, då de flesta konstnärer börjar tjäna pengar på riktigt.

Fredrik upptäckte dock snabbt att det gick alldeles utmärkt att få utlopp för skapandet i kockyrket, här kunde man till och med skapa upplevelser bortom den tvådimensionella och tredimensionella konsten. Smaker, dofter och konsistenser blev nya dimensioner att bemästra och experimentera med.

Nu, ett halvt liv senare, har Fredrik flippat hamburgare i Åres skidbackar och lagat mat på stjärnkrogar, men har de senaste åren mest vara verksam inom den offentliga gastronomin. Maten och måltidsmiljön på bland annat skolor är ett område som harutvecklats mycket de senare åren, men fortfarande har mycket att utveckla. Från kökschef på Virginska skolan till Kostchef i Lekeberg, är han nu egenföretagare.

Uppdragen i den egna firman ”Fredrik Kämpenberg; kreativ inspiration och måltidslösningar” kommer oftast från kommuner som vill ha inspiration och kompetenshöjning på olika områden. Klimatsmart mat och vegetarisk mat har blivit lite av en nisch för Fredrik, som själv tycker att mat ska vara vacker, god, ärlig och påverka miljön så lite som möjligt, oavsett vad som serveras.

Här kommer han beskriva livet från sin synvinkel, med fokus på lokal mat och människor från trakten. Recepten skapas utifrån lokala råvaror i säsong – bli inte förvånad om det dyker upp lite annorlunda och oväntade råvaror och recept framöver – han är ju trots allt lite av en konstnär….