Recept: Jordärtskockor och brännässlor

bild (3)

Våren är här! De annars så lojala och arbetsamma svenskarna intar lunchen utomhus och njuter en kvart extra, med en glass i handen och näsan i vädret. Inte ens cheferna bryr sig, eftersom de själva slutar lite tidigare, för att hinna med det första glaset iskall rosé på närmaste uteservering. Dagisbarnen äter sand, endast iförda smutsiga galonbyxor och tunna tröjor. Knoppar brista, flugor parar sig oblygt och svanarna löper amok i parken.

Det vilar en lätt panikkänsla under den idylliska ytan, allt ska hända nu, snabbt, helst igår. Av med halsduken och på med vårjackan. Låt musöronen slå ut och insupa solens livgivande strålar – nuuuuu!

Att vabruari kan bytas ut mot vabril, inom en vecka och att de känsliga första små bladen lever farligt i nattfrosten, är risker vi och naturen är villiga att ta – det är trots allt bara två månader kvar tills det börjar bli mörkare igen.

Släpp fångarna loss – det är vår!

Även undertecknad får en lätt panikartad känsla av att allt måste tas tillvara på och njutas av, så fort temperaturen stiger över 10 grader och solen faktiskt värmer genom vindjackan. En av odlingsträffarna i vårt lilla ekologiska odlingskollektiv, inföll passande nog en av dessa soliga och varma dagar. Det grävdes och rensades, eldades och fikades under större delen av söndagen. Helt ärligt så tillåter mitt diskbråck inte att jag gräver så värst mycket, vilket gjorde att jag mest rensade. Förutom obskyra rötter, feta maskar och för mig okända växter, så hittade jag de första små brännässlorna där i landet. De senare la jag i en egen liten hög och sparade.

Förutom rensandet så skördades även de övervintrade jordärtskockorna, som jag vänligt nog, fick sisådär ett kilo av. Bilder och idéer av vad jag skulle laga av dessa primörer, fyllde min överaktiva hjärna, ganska snart.

Väl hemma, började experimenten, som förutom de mest uppenbara och föga oförutsägbara rätterna, resulterade i ett par andra, åtminstone lite mer, ovanliga recept. Du kan läsa dem här. För allt i världen – testa dem gärna! Odlar du inte egna skockor, så finns det alldeles utmärkta ekologiska att köpa på din lokala affär just nu och nässlorna, ja de är både gratis och i säsong – så ut och plocka!

Krämig soppa på jordärtskocka

 

Jordärtskockor, skalade                        ca 800 g eller 1 liter

Potatis, skalad                                         2-3 stycken

Gul lök                                                      en halv

Havrebaserad matlagningsgrädde

eller annan grädde                                 1, 5 dl

Citronsaft                                                  ca 1 msk

Grönsaksbuljong                                      efter smak

Salt    

Vitpeppar

Skockorna skalas lättast med en vass liten kniv. Skär skockorna och potatisen i lite mindre bitar. Hacka löken. Släng allt i en kastrull och tillsätt vatten så att det precis täcker. Koka under lock tills allt känns mjukt. Sila av vattnet (men spara det) och häll tillbaks alla grönsaker i kastrullen och tillsätt 1,5 dl grädde och fortsätt sjuda några minuter.

Mixa allt i kastrullen med en stavmixer eller häll över allt i en snabbhack. När purén är slät så tillsätter du resten av kokvattnet till önskad konsistens (självklart kan du tillsätta mer vatten eller kanske mjölk om du fortfarande tycker att soppan är för tjock). Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lite god grönsaksbuljong kan höja smaken ytterligare.

Jordärtskockschips i ugnen

Jordärtskockor     så många du vill

Rapsolja                beror på mängd skockor

Salt                         lite att strö på

 

Sätt ugnen på 150 grader (jag har en varmluftsugn). Skiva skockorna med skalet kvar, se till att de är ekologiska och skrubba dem noga. Skär tunt med kniv, eller använd en mandolin, tom en osthyvel funkar säkert. Roligast form på skockorna får du om du skivar dem på längden, istället för rakt över – men det gör du som du vill och orkar med. Lägg skivorna i kallt vatten  under tiden du skivar resten, så att de inte mörknar och för att skölja av dem. Häll av vattnet och lägg ut skivorna på en handduk. Lägg en ny handduk ovan på och platta dem torra. Lägg över skivorna i en skål och häll på lite olja. Rör runt så det kommer olja på alla skivor och lägg sen ut dem på en plåt, gärna med ett smörpapper under. Salta lätt. Tjoffa in i ugnen och ha koll så de inte bränner. Hur länge beror på hur tunna skivor du lyckats få till. Men 10-20 minuter får du nog räkna med.

Nässelchips

Skölj nässlorna noga och plocka bort bladen från de tjockaste blasten – använd plasthandskar om du inte har en fäbless för svidande och stickande smärta. Lägg bladen på en handduk och torka dem lätt. Ner med bladen i en bunke och häll på LITE olja, massera runt och lägg sen upp bladen på en plåt med smörpapper på. Salta lätt och tjoffa in i ugnen (gärna samtidigt som skockorna). Ha koll så de inte bränns, de kommer mörkna ganska mycket när de drar ihop sig, så det är en bra idé att ha lite koll på dem. De är klara när de börjar bli krispiga. Ta ut och lägg över på en tallrik tex, med hushållspapper under.

Servera soppan med de rostade chipsen och lite nässlor smula över. För lite mer mättande middag, föreslår jag ett bröd som börjar bli lite torrt, med några skivor god ost på, kanske lite smulade nässlor under osten, som bakas av i ugnen tills osten smält och fått lite färg.

PS. Saknar någon nässelsoppan? Det finns tusentals recept på nässelsoppa på nätet, sno ett av dem, vettja!