Hjälp till Nepal lyfter från Örebro

Sverige skickar under måndagen en stor sök- och räddningsstyrka till det jordbävningsdrabbade Nepal. Planet med sök- och räddningsstyrkan planeras lyfta från Örebro flygplats vid lunchtid svensk tid på måndagen och beräknas framme i Nepal kl. 01.00 natten till tisdag lokal tid, uppger MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sverige bidrar också med koordinerings- och bedömningsexpert som ska ingå i FNs snabbinsatsstyrka UNDAC för behovsbedömning.

MSB har under helgen arbetat intensivt med planeringen av en insats till det jordbävningsdrabbade Nepal. Nepal gick via FN under lördagen ut med en begäran om internationell hjälp. MSB har erbjudit en stor sök- och räddningsstyrka med hundar. Sida har beviljat 13 miljoner för insatsen, svårigheten har varit att hitta flygresurser och få alla tillstånd på plats.

Planet med den tunga utrustningen. bil, motorcyklar och camp, lyfter lite senare och beräknas framme i Nepal tisdag kväll lokal tid.