Kämpenberg om kirskål och atomvapen

bild (4)

Solen skiner och allt känns så mycket lättare. Lättare än när molnen hindrar kraften i strålarna från att trycka undan årstidens verkliga kyla. De flesta av oss är nog ganska glada och tacksamma över en klar, blå himmel och en bländande sol, på alldeles lagom avstånd för att ge liv och behaglig värme. I staden Kokura, Japan, fanns det däremot en hel del människor som den 9:e augusti 1945, tackade vädergudarna för att molnen skymde sikten och solen just den dagen. Fat man detonerade istället på 500 meters höjd över en annan japansk stad, Nagasaki. Tre dagar tidigare hade staden Hiroshima också fått erfara vad Fat Mans bror, Little Boy, var kapabel till.

I sommar är det 70 år sedan ett land för första och hittills enda gången, attackerat ett annat land med kärnvapen. Två gånger. Följderna blev katastrofala och fortfarande idag så föds barn med nedärvda skador från dessa två dagar.

Mörka tankegångar när jag ligger och krälar bland brännässlor i en djungel av kirskål, för att ta den där perfekta bilden och plocka de finaste skotten av sagda kål. Solen skiner och värmer min nacke. Bara några meter bort sover mina två små pojkar tryggt i sin vagn, ovetandes om plutonium, uran, atomklyvning och världens ondska. Jag tror att jag började tänka på Nagasaki och Hiroshima, eftersom jag förbannade kirskålens överlevnadsförmåga och muttrade något för mig själv, om att ”Kirskålen är tamejfan det enda som skulle överleva en direktattack med kärnvapen”….

Nå, bättre att försöka se det goda i det onda då. Så när kålen ändå rensas för den sjuttielvte gången, så kan man lika gärna ta tillvara på den och utnyttja dess nyttiga innehåll och goda smak – alldeles gratis. För Ni vet väl att Hipsterepoken nu kan sägas nått sin peak; i och med att kirskål säljs i butik för det facila priset av 600 kr per kilo? Min kål är som sagt gratis och jag kände därför att jag kunde lägga lite pengar på en god lokal ost från fantastiska Karin på Granhammar Ost och några ägg från Schneiders på Berga gård.

Paj med kirskål och osten Evert. 10 st små

Pajdeg – finns en uppsjö på nätet och i kokböcker, ta någon av dem. Jag valde en med grahamsmjöl och mjölkfritt margarin, min kära sambo nöp ihop den för hand, istället för att använda en maskin och helt ärligt – det blir faktiskt bäst!

1 st gul lök

1-2 klyftor vitlök

ca 1,5 liter plockad (ca 4 dl förvälld och lätt urkramad, vägde ca 120 gram) kirskål

1 msk rapsolja

3 dl Oatly iMat                                                        

50 g Evert från Granhammar ost(eller annan god mögelost)                                

2 st ägg, gärna från Berga gård tex, som har ekologisk produktion i Fjugesta  

1 krm muskotnöt, malen

Vitpeppar   ett par drag med kvarnen

Salt  efter behag

 

Kirskålen ska du skölja noga och sen förvälla, eller blancherasom det heter med fint namn. Låt kålen simma i kokande vatten ca 20 sekunder och häll snabbt över i ett durkslag som du sätter i kallt vatten omedelbart. När kålen är kall kramar du ur den lätt. Nu kan du frysa in den till senare eller helt enkelt njuta av den som den primör den är.

Gör pajdegen och tryck ut den i en sån där plåt med flera muffinsformar i, eller vad du nu vill – det går såklart att göra en stor paj också, men då kanske du ska öka på fyllningen något. Frys pajdegen i sin form medan du gör resten.

Skala och grovhacka löken, gör samma med vitlöken (eller pressa den då – det finns ju förståsigpåare som menar att det inte är gott, men jag känner då banne mig ingen skillnad!). Skär ett par gånger över den förvällda kålen. Värm en panna på medelvärme och svetta löken, ca 5 minuter. Det ska alltså inte vara så varmt så att löken får färg. Sen slänger du i kålen och låter allt bli varmt.

Häll på oatlygrädden (eller kogrädde om du vill) och låt koka upp. Krydda. Dra stekpannan åt sidan och låt svalna någon minut innan du rör ned äggen och den grovt smulade/hackade osten.

Ta ut pajdegen från frysen och skopa över fyllningen i formarna. Ställ in pajen i en ugn som håller 175 grader i ca 15 minuter, eller tills ytan fått färg och fyllningen stannat. Pajen är ganska krämig, men så ska det vara. Blir gudomlig kall i lunchlådan nästa dag, eller varför inte på picknicken?

Servera med en fräsch sallad med en sötsyrlig dressing.