Kämpenberg: Om pizza och maskrosor

bild (4)

”Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas små solar i gräset, när sommar’n är slut.”

Så sjunger Carl Anton i visan ”Om maskros och tjärdoft”. En visa som i stort sett handlar om minnen och längtan. Den handlar också om hur doftminnet av tjära på en varm sommardag, behövs för att överleva den kalla, långa vintern. Dofter har en förmåga att slänga oss tillbaks i tiden och placera oss på platser och i sinnesstämningar, som inget annat. På gott och på ont.

Lite så blir det för mig, när jag söker inspiration och fakta kring maskrosen och ramlar över introt till Carl Anton i Vita Bergen, från SVT kanal 1, i en produktion från 1988. Jag är en av de som växte upp med två kanaler på TV:n med program som Nygammalt, Vilse i pannkakan och nyss nämnda med Carl Anton då, såklart. Likt ett doftminne, får bilderna på Carl Anton mig att slängas tillbaks till barndomen. Udda nog, såg jag en film från 1988, kvällen innan; Le grand bleu, av Luc Beson. Nostalgin är total just nu.

Mina första minnen av pizza, är nog ungefär från den tiden, då jag som 12-åring flyttade till Östersund, med stadens bästa pizzeria som granne. Någon helg ibland, upphöjdes barndomen i kvadrat, med moviebox och en jättepizza från Spader Dam. Tyvärr avnjöts inte den italienska fattigmanspannkakan tillsammans med Le grand bleu, utan snarare Polisskolan 3, eller kanske Jönssonligan.

Pizzan kom till Sverige redan 1947, men slog igenom rejält på 60 – & 70-talet och fick då urusla recensioner av matpatruller i tidningar som DN. Hatkampanjerna mot pizzan fortsatte med skapandet av moderna myter som ”Råttan i pizzan”. Jag skulle hellre kalla dem för främlingsmyter, för så värst moderna eller fräscha känns de inte.

Pizzan och människorna bakom dem, hör till släktet maskrosbarn, med en förmåga att överleva, hur mycket de än får kämpa. Försöker du kväva dem, slår de rotskott genom asfalten och när det stormar sprider de sina frön för vinden. Idag finns det runt 3000 pizzerior i Sverige och trots att de alla har en enorm variation på menyn, gillar de flesta Capricciosa– ty pizzan speglar Sverige…

bild (5)

Rågpizza bianco med Bredsjö blå, tomater från Karintorp och ljummen sallad på maskrosor och rökt sidfläsk från Robertssons.

Pizzadeg

Jäst 50 g

Honung 1 msk

Salt 3 tsk

Vatten 8 dl (37-gradigt ca)

Rapsolja 2 dl

Grovt rågmjöl 2 dl

Vetemjöl 11-13 dl

Börja med att lösa upp jästen med honungen. Kör jäst och honung i degblandaren tills jästen smält. Blanda ljummet vatten med rapsolja i tex en tillbringare. Häll på en dl av vattenoljan och varva med mjölet till en homogen, men rätt kladdig deg. Låt degen vila i bunken.

Maskrossallad med rökt sidfläsk

Gul lök 1 st

Rapsolja 2- 3 msk

Rökt sidfläsk från tex Robertssons  100 g

Citronsaft 1 msk

Honung 2 tsk

Maskrosblad  en näve

Peppar och salt

Skölj bladen noga och låt dem rinna av i ett durkslag, eller slunga dem i en salladsslunga om du har en sån. Skala och strimla löken längs med fibrerna i tunna strimlor. Svetta dem med rapsolja i en medelvarm panna, tills de mjuknat utan att ta färg. Ta upp löken och lägg i en skål.

Tärna fläsket och stek i het panna tills det är krispigt och fåt bra med färg. Dra av pannan från värmen och rör i citronsaft, honung och 1 msk olja. Blanda runt maskrosbladen i detta precis innan det är dags att äta. Salta och peppra.

Pizza bianco med Bredsjö blå och Karintorptomater.

Pizzadeg

Bredsjö blå    40 g

Vegan fraiche (eller annan creme fraiche)  1,5 dl

Karintorpstomater, blandade från delikatess-sortimentet   8-10st

 

Sätt ugnen på 250 grader grill. Lägg ett smörpapper på en plåt. Olja in händerna och ta upp en klutt deg, ca 1-2 dl. Dra isär och lägg ut på pappret. Tryck ut degen lite mer om det behövs, en ojämnt formad ”pizza” utan hål vill du ha. Får du hål så lappa dem. Gör så många pizzor du vill.

Blir det deg över eller om du inte orkar göra fler, släng ned degen i en brödform och låt jäsa upp ordentligt – baka av i 200 grader till brödet är klart (det är smart att använda en termometer när man bakar bröd; ljust bröd är klart vid 97 grader)

Mosa osten och blanda med creme-fraiche, salt och peppar. Skär tomaterna i mindre bitar, olika former är bara roligt! Bred ut ostcreme på degen, men lämna 1-2 cm av kanterna fria. Lägg på tomaterna. Skjutsa in i ugnen och låt allt få ordentligt med färg. Se till att förbereda föregående recept med maskrosor och fläsk innan och blanda ihop när pizzan är klar. Servera pizzan med salladen till eller på. Lite gula blad från själva blomman är också fint att strö på.