Flakvärd för säkert studentfirande

Snart är det dags för studenten. Och för studentflaken som transporterar glada elever runt på sta´n. För att öka säkerheten på fordonen gå nu polisen ut med rekommendationen att det ska finnas så kallade flakvärdar med på åkturen.

– En flakvärd som står längst fram vid förarhytten har svårt att få en bra överblick och ha koll på dem som står längst bort, när 20-30 personer hoppar, stojar och skriker på flaket, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikexpert vid polisen.

Han menar att det behövs två flakvärdar, som inte är med och firar, för att kunna uppmärksamma riskfyllt beteende i ett tidigt skede. Det kan handla om att passagerarna ställer sig på samma sida av flaket som då hotar att tippa. Normalt sett är det förbjudet att färdas på flak eller släp. Men vid studentfirande kan korta tillfälliga transporter vara tillåtna om vissa säkerhetskrav är uppfyllda, enligt polisens egna uppgifter.