Nattöppen butik är ett konkurrensmedel

En mataffär i Örebro har öppet till 23.45 på natten. Flera andra har öppet till 23.00. – Ökad tillgänglighet för kunderna blir ett allt starkare konkurrensmedel, menar Lena Larsson, vd HUI, handelns utredningsinstitut. Med utökade öppettider ökar möjligheten för kunderna att välja var och när de handlar, säger hon.

Lena Larsson menar att de fysiska butikerna följer efter e-handeln, där är ”butiken” alltid öppen för en beställning. Så det är inte förvånande att det går åt det här hållet även i de traditionella affärerna, säger hon.

Patrik Persson är vd på den aktuella butiken, ICA Maxi Universitetet. Han berättar att de har haft i snitt 400 kunder efter klockan 21.00 sedan invigningen för två månader sedan.

– Örebro är en så pass stor stad att det finns ett behov av dessa öppettider, menar han. Vi har olika arbetstider och behöver kunna handla när vi är lediga, tillägger vdn.

I hans butik arbetar många extrapersonal. Flera av dem studerar på universitetet och det har inte varit några svårigheter att hitta personal till de obekväma arbetstiderna.

Men fackförbundet Handels gillar inte att butiken har öppet till kvart i tolv. Det handlar om säkerheten för personalen, rånrisken ökar med sena öppettider, menar Malin Bergvall, förste ombudsman på Handels avdelning 11 i Örebro.

Hon har i förhandlingar med butiken framfört sina synpunkter, men de lyssnar inte, säger hon. Vi ser till våra medlemmars bästa, att få livet runt om kring att fungera. Om du jobbar natt måste det finnas ”nattis” om du är småbarnsförälder, tar hon som ett exempel.

Nu är Malin rädd att andra butiker hakar på trenden med öppet fram till nästan midnatt. Andra butiker stänger idag 22.00 eller 23.00.

,