Stora prisskillnader mellan olika apotek

Det skiljer i snitt nästan 40 procent i pris på receptfria läkemedel mellan det dyraste och det billigaste apoteksbolaget. Trots skillnaden är det få kunder som jämför priser innan man handlar på apoteket.

Det är HUI Research som genomfört en prisundersökning på 50 av de 300 mest sålda receptfria läkemedlen i Sverige. 30 procent av respondenterna i studiens konsumentundersökning svarade att de gjorde en prisjämförelse mellan olika butiker före sitt senaste inköp av ett receptfritt läkemedel.

IMG_0005

Och den bilden känner Ulrika Hagberg, egenvårdsansvarig på Kronans Apotek på Krämaren, igen. Det är mest de äldre som koll på priserna. Men ofta rör det sig om så små belopp, menar hon. Ulrika säger att många kunder har svårt att skilja på de olika apoteksföretagen, man går in på det som ligger närmast för stunden. Apoteken försöker med olika kundkort och rabattsystem locka kvar kunderna hos sig, förklarar hon.

De apoteksföretag som ingick i prisstudien var; Apotea, Apotek Hjärtat, Apoteket AB, Apoteksgruppen, Cura apoteket, Kronans Apotek och LloydsApotek. Störst prisskillnad uppmättes för det receptfria läkemedlet Behepan, för vilket den procentuella differensen mellan högsta och lägsta pris var 167 procent, enligt HUI.

Trots att prisstudien påvisade stora skillnader vad gäller prissättningen på identiska receptfria läkemedel är inte priset en högt prioriterad fråga för konsumenterna. Endast 16 procent av respondenterna i konsumentstudien angav att priset är viktigt när de ska handla receptfria läkemedel. Andelen respondenter som gjort en prisjämförelse mellan olika butiker före sitt senaste inköp av receptfria läkemedel var också låg i relation till andra varor och uppgick till 30 procent. För exempelvis hemelektronikvaror uppgav hela 85 procent av respondenterna att de jämfört priser före sitt senaste inköp. Konsumentstudien visade också att 49 procent av respondenterna upplever att det är svårt eller mycket svårt att jämföra priser mellan apoteksföretagen, skriver HUI i pressinformationen.

,