Tillväxtdagarna: Stråkar och puckar lockar

IMG_0018

Ett elitlag i ishockey och en orkester i världsklass bidrar till tillväxten i Örebro. Det hävdar Pontus Gustafsson, vd Örebro Hockey och Gregor Zubicky, konstnärlig ledare Svenska kammarorkestern. Men de får mothugg av forskaren Emelie Värja vid Örebro universitet. Nej, ett elitlag innebär inte ökad tillväxt, säger hon. De möttes i en paneldiskussion under fredagen på årets Tillväxtdagar i Örebro.

I sin forskning har Emelie Värja kommit fram till att för tillväxten spelar det ingen roll om det finns ett elitlag i idrott eller inte. Hon menar att en familj väljer att gå antigen på en match eller så går de ut på restaurang eller något annat evenemang. Ett nollsummespel, anser hon där.

Hon fick rejält mothugg av representanterna från hockeyn och kulturen. De å sin sida hävdade med bestämdhet att förekomsten av ett elitlag i SHL eller en känd orkester, bidrar i allra högsta grad till tillväxten i en stad som Örebro. Pontus Gustafsson pratade om att tack vare Örebro Hockeys framgångar har skatteintäkterna till kommunen ökat med runt 20 miljoner kronor jämfört med tiden före intåget i SHL.

Även kommunalrådet Björn Sundin (S) deltog i debatten och han lyfte frågan och pratade om ett ”helikopterperspektiv” om vad som bidrar till tillväxt. Han tog satsningarna på Gustavsvik och Conventum som två exempel på projekt där kommunen medverkat och där det i investeringsskedet inte fanns några garantier för framgång. Men med tiden har det visat sig att båda anläggningarna har betytt mycket för staden.

Tillväxtdagarna arrangeras av Swedbank med flera samarbetspartners. Evenemanget hölls i Conventum Arena.

,