Vill prata innanförskap

IMG_0032

I november arrangeras ett tvådagarsmöte i Örebro för att belysa och diskutera frågor om integration. Initiativtagarna väljer att använda ordet innanförskap för att vända på begreppen i bemötandet av personer som flyttar till Sverige.

Mötet heter Open Up och det är Sofia Strömberg och Brittinger Örenius som driver projektet. De har knutit det lokala näringslivet och föreningslivet till sig genom flera samarbetspartners.

Till höstens möte är redan flera talare bokade, bland andra den före detta statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

En av grundstenar i arbetet är att prata med varandra och inte om varandra, menar Sofia och Britt-Inger under onsdagens pressträff på Conventum Kongress. Med på mötet var även Efva Nilsson från Eon Sverige, Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv, Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef, Martin Mestanza, föreningen Simon Viva och Anna-Karin Larsson, försäljningschef på Conventum. De står alla bakom Open Ups budskap om målsättningen att öka integrationen i samhället.

Charlotta Stenhem pratar om idrotten som en naturlig arena för integration. På planen är språket inget hinder, det är bara att vara med och spela, tar hon som ett exempel.

För näringslivet gäller det idag mycket att hitta rätt kompetens till de jobb som finns lediga. Många gånger är det så att de människor som kommer till Sverige har den kompetensen företagen efterlyser, menar Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv. Inom Eon Sverige jobbar man aktivt för att ha en mångfald i personalen, förklarade Efva Nilsson under pressträffen.

Mötet hålls den 12-13 november på Conventum och det kommer att finnas fribiljetter som delas ut till studenter och föreningar, berättar Sofia Strömberg.

 

, ,