Näst bäst att bo i Örebro

Örebro är den näst bästa staden att bo i. Bara Uppsala är bättre. Det visar tidningen Fokus rankning av städer i landet, storstadskommunerna undantagna.

“Jag tror att det viktigaste skälet till att det går så bra nu är att väldigt många drar åt samma håll. Jag upplever att både näringslivet, civilsamhället och kommunen tror på Örebros utveckling och jobbar att det ska gå ännu bättre. Att vi jobbar hårt och att vi vågar mer. Dessutom är det är många som pratar väl om Örebro och framförallt att örebroarna talar val om Örebro”, skriver kommunalrådet Lena Baastad (S) på sin blogg.

Sett över hela landet placerar sig Örebro kommun på en åttonde plats på listan. Förra året låg vi på 13.e plats, enligt Fokus mätning.

Rankningen baseras på ett index med 43 variabler och sammanställs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Motivet bakom Bäst att bo-temat är att lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats och resonera om varför, men också att undersöka villkoren för boende och regional utveckling i stort.

Enligt forskarna bakom rankningen är ett index inte att jämställas med forskning. ”En rankning ska heller aldrig tolkas i detalj. Det kanske inte spelar så stor roll om man hamnar på plats 12 eller plats 15. Snarare ska det ses som en indikator på om man ligger i toppen, i mitten eller i botten. Dessutom, om man bryter ner indexet, kan man finna var de främsta styrkorna och svagheterna finns i sammanhanget”, uppger Fokus.