Kämpenberg om Lundell och skomakaren

I sommar kommer han hit och spelar i Slottsparken. Kanske spelar han låten ”Mellan hägg och syren” från samlingsalbumet Slutna rum. Men det är inte så troligt. Ulf Lundell sjunger om en kort och flyktig tid – olika lång från år till år. Olika lång i olika delar av Sverige, men alltid förknippad med den underbaraste och mest njutningsfulla tiden under svensk försommar; mellan hägg och syren.

Det sägs att en skomakare först myntade begreppet, då han med en skylt på sin dörr förkunnade att han hade tagit semester, just mellan de olika växternas blomningsperioder. Han passade helt enkelt på när sommaren var som bäst! Under samma tid friställdes skomakargesällerna och gav sig ut på vandring, enligt skråbestämmelserna. Förhoppningsvis fick skomakaren en fin semester och gesällerna en doftfylld och dräglig vandring genom sommarsverige. Eller så är det en sägen, ingen verkar veta helt säkert.

Kanske var det en skomakare i Örebro som myntade begreppet. Med stadens historia i åtanke, så är det inte helt omöjligt. Jag vet inte. Jag vet dock att syrenen frodas för fullt just nu och att häggen stod i blom alldeles nyss. På sina håll verkar de vara tämligen väl synkade till och med. En förgänglig tid. En vacker tid. En tid, knappt värd att kallasemester.

Kanske var det just därför som Ernst Leonard Åqvist, i tidens anda, talade sig varm för att hans anställda skulle få åtta dagars semester, istället för fyra. Han kom från fattiga förhållanden och började som skomakarlärling redan somtioåring, så han visste vad hårt arbete ville säga. Och vad hårt arbete kunde leda till. Från noll och ingenting byggde han upp ett av Sveriges mest framgångsrika företag; Oscaria, skofabriken i Örebro.

Han visste vad det var att spendera sina somrar bland läder och skodon. Man kan anta att han hade skomakandet att tacka för mycket i sitt liv. Trots det längtade han säkert ut om sommaren, speciellt som barn. Jag inbillar mig att han bar med sig denna längtan genom livet och ville att andra barn skulle få vara lediga på sommaren, med sina föräldrar. Om så bara för åtta dagar. En vacker tanke, som jag väljer att tro på, just nu.

Sannolikt var tiden mellan hägg och syren årets bästa tid, för den lilla skomakarlärlingen. Lika sannolikt som att den var alldeles för kort.

”Du vill ha mej att glömma Mellan hägg och syrén Född på nytt Mellan hägg och syrén Men alla blir vi äldre Och jag känner dej bättre i dag Du kan göra mej så lycklig Du kan göra mej så liten, så svag”

Text: Ulf Lundell

Här hade jag gärna bjudit på ett recept med syren och ett passande fotografi på temat. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Som tur är så passar ett recept som har med skomakare in också. Tur, därför att undertecknad lyckades vinna tävlingen om Närkes nya landskapsrätt, utlyst av Ica 2010. Skomakarlådan blev Stormaktslådan och var menat att vara lik originalet, men med en grövre och billigare styckdetalj än oxfilé eller biff. Tanken var också att man skulle kunna skjutsa in köttet i ugnen på låg värme och ha gott om tid att förbereda och tillaga övriga delar. Namnet kommer av ölen ”Stormaktsporter”, som bryggs av Närkes kulturbryggeri. Använd gärna kött från Naturbeteskött och rökt fläsksida från Robertssons.

Länk till Fredrik Kämpenbergs receptet hittar du här:

http://www.ica.se/recept/stormaktslada-701246/

Lycka till!