Säpo slog till mot misstänkt terror-rekrytering

Säkerhetspolisen gjorde under måndagen tillslag i Örebro mot misstänkt rekrytering avseende terrorism. Förundersökningsledare och åklagare Ronnie Jacobsson har fattat beslut om husrannsakan och anhållande.

Tillslaget skedde efter beslut av förundersökningsledare och åklagare Ronnie Jacobsson vid Riksenheten för säkerhetsmål. Tillslaget är en del i insatsen som görs mot den lokala rekryteringen. Säkerhetspolisen ser att det finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna. Moskéerna har fungerat som samlingspunkt. Rekryteringen har främst skett i organiserad form på andra platser såsom kaféer och andra samlingslokaler.

Örebro är, efter Malmö, Göteborg och Stockholm, den stad där flest personer har rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper. Det är viktigt att samhällsaktörer som kommuner, religiösa samfund och kulturföreningar står upp mot de personer som vill locka unga människor att kriga för terrororganisationer, skriver Säpo i ett pressmeddelande.