Inget snabbtåg i höst mellan Stockholm och Oslo

Det blir inget snabbtåg mellan Stockholm och Oslo med trafikstart den 9 augusti som planerat. Restiden skulle ha kortats från dagens sex timmar till fyra och en halv.

SJ har investerat flera tiotals miljoner i snabbtågsatsningen. Orsaken till att det inte blir något snabbtåg med tre dagliga avgångar är omfattande banarbeten på den norska sidan av gränsen. Arbeten som startar nästa år och sker dagtid, enligt uppgifter från SJ.

– Beskedet är förvånande eftersom vi har haft en konstruktiv dialog med alla berörda parter under hela den långa planeringen. Alla vet att SJ:s snabbtågssatsning har inneburit dyra fordonsinvesteringar och ökade produktionskostnader. Norska Jernbaneverket måste göra allt som står i deras makt för att hitta ett arbetsupplägg som möjliggör snabbtågsalternativet, inte bara för miljöns skull, säger SJ:s vd Crister Fritzson i ett pressmeddelnade.