100-årig mussla hittad i Svartån

En levande och mycket gammal flodpärlmussla har hittats i Svartån, väster om Örebro. Musslan är över 100 år gammal och hittades av dykare. Fyndet är sensationellt i sitt slag, eftersom den senaste uppgiften om flodpärlmusslor i Svartån kommer från 1800-talet, uppger länsstyrelsen.

– Fyndet av den över 100 år gamla musslan visar att vattnet och miljön i Svartån har varit mycket bättre förr i tiden. Det bekräftar också att det funnits ett livskraftigt bestånd av öring i ån, vilket det inte finns idag, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Örebro län.

Flodpärlmusslan lever i klara, rinnande vatten med bottnar av sand och sten. Den kan bli flera hundra år gammal men är beroende av lax eller öring för att föröka sig, eftersom musslans larver sitter på fisken gälar i tio månader.

– Ett första steg för att på sikt få tillbaka flodpärlmusslan i Svartån är att återskapa en lämplig miljö för öring i Karlslundsforsarna. Det är svårt, men inte omöjligt, säger vattenvårdshandläggare Daniel Bergdahl i ett pressmeddelande.