En utställning av och för alla örebroare

IMG_0023

På lördag inviger kungaparet utställningen Vi blir Örebro på Örebro läns museum. Utställningen bygger på örebroarnas egna minnen och berättelser, säger projektledaren Maria Uddén.

– Alla är vi en del av Örebros historia och det vill vi visa här. Man ska känna sig hemma i utställningen, menar hon. Platsen där Örebro ligger har varit befolkad ända sedan inlandsisen drog sig tillbaka. Örebro blev stad under 1200-talet och den förändrades på grund av den stora branden 1854.

– Vi visar upp ett myller och en mångfald av berättelser här, säger Maria när hon visar runt i utställningen.

Sammanlagt är det cirka 250 föremål som visar stadens historia. Merparten kommer från museets samlingar, men det visade sig att det fanns ”luckor” i samlingarna. Så från 1970-talet och framåt är det många av föremålen som kommer från allmänheten.

25 filmer ingår i Vi blir Örebro, blandat gammalt och nyinspelat. Filmerna finns även på teckenspråk, berättar Maria Uddén.

IMG_0007

,