Kämpenberg om majkyla och rökta räkor

bild (4)

Det är kallt! Träd blåser omkull och maj har inte varit kyligare sen 1960-talet, om man får tro de där rösterna som pratar förbi i etern. I fartvindens brus, utanför Volvons fönster, passerar långsträckta åkermarker och sommargula rapsfält. Borta i horisontlinjen möter en ljusblå himmel, beslöjad med skira moln det gula, endast bruten av enstaka silhuetter av gårdar och några grupper av träd.

Horisonten, den mest avlägsna punkt av markytan vi kan se. Vad händer bortanför den? Ingenting, eller allting? Schrödingers katt sitter bredvid mig, i barnstolen och pratar om de där träden som faller i skogen. Om ingen ser dem falla, ger de ifrån sig något ljud då? Från baksätets andra barnstol, försöker Stephen Hawkins överrösta kattskrället med entonig och mekaniks stämma. Det går inte så bra. I frustration har han dragit vapen, som en sista åtgärd, för att slutligen tysta jamandet. Hur nu hans ALS tillåter det? Här i Sverige, skyddar horisontlinjen oss från allt det där andra, som man inte kan ta till sig, som man på allvar kan fundera på om det är verkligt, eller bara röster i radion.

I ett avlägset land pågår en kamp mot terrorn, en kamp som i sitt eget rättfärdigande i sin tur dödar och torterar tusentals människor. Collateral damage.

Samtidigt diskuteras om svenska kommuner skall tvingas ta emot flyktingar, eller få bestämma själva. Schrödingers katt viskar något om att det inte är på riktigt, att det på sin höjd är en parallell verklighet.

Har jag slutligen tappat det? Hör röster, ser syner och talar i tungor om saker och människor, som inte har något sammanhang. Det är inte omöjligt, men frågan är vilken verklighet som är den mest galna och vridna. Min, eller den som sker bortom gula fält som vajar i fartvinden. Bortom horisonten, dit vi inte ser – vad händer där?

I ett försök att, likt Hawkins, överrösta rösterna, skriken och gråten – svänger jag av från den vindlande vägen, ironiskt nog mot horisonten. Här kommer höga syrenbuskar helt nära bilens fönster, gårdarna stressar inte förbi utan stannar upp och doftar av traktordiesel och koskit.

Jag finner lugnet, helt ensam inne på Röhammars gårdsbutik. Det är självplock och självservice. Egenproducerade morötter, ägg och potatis.  En handskriven lapp ber om så jämna pengar som möjligt i det lilla skrinet. Man kan bjuda sig själv på kaffe och kaka.

Nya röster pratar på – nu om jordiga smaker och nässlor. För en stund tystnar den parallella verkligheten. Kattskrället och Hawkins har tagit en paus, men nog skulle vi ha plats för några till här, på vidsträckta fält, i tomma butiker. På den här sidan horisonten.

 

Kall potatissoppa med olja på rökta räkor och nässlor.

Rökta räkor är gott. Mycket smak sitter i skalen och den smaken går att spara på olika sätt. Lite inspirerad av en rätt på menyn, på mitt nuvarande jobb i Katrinelund, där en rökt olja förenas med nässlor, kom delar av detta recept till. Kudosåt den det berör

 

Olja på rökta räkor, med nässlor:

Rapsolja 4 dl

Skal och huvuden från ca 500 gram rökta räkor

Plockade nässlor, utan stjälk ca 1 liter

 

Lägg räkskalen i en kastrull tillsammans med oljan, låt det hela bli varmt nog att börja sjuda. Ca 75 grader. Håll denna värme i ca 1 h och sila sen av skalen, tex genom en finmaskig sil, eller en handduk. Kyl oljan i tex ett vattenbad. Försök att hålla över den kalla oljan i ett annat kärl, utan att bottensedimentet följer med – men det är inte jätteviktigt, det beror på hur klar och fin olja du vill ha.

Skölj nässlorna och förväll dem helt hastigt i kokande vatten. Krama ur vattnet och mixa sen med oljan. Sila genom en duk.

Tips: Istället för att använda oljan såsom beskrivs i detta recept, så kan du nu göra majonnäs eller aioli med den smaksatta oljan. Tänk på att förvara oljan kallt, eftersom den innehåller mycket protein från räkorna.

Kall potatissoppa:

Skalad, mjölig och lokalodlad potatis ca 500 g

Vitlök 2 klyftor

Ekologisk grönsaksbuljong ca 2 tsk

Ekologisk crème-fraiche, eller vegan-fraiche 1 dl

Torrt, mousserande vin, tex cava

Salt

Peppar

 

Koka potatisen i vatten som täcker med någon centimeter. När potatisen är genomkokt, fiskar du upp den med en hålslev eller silar av vattnet genom ett durkslag – SPARA DOCK VATTNET! Mixa med mixerstav, eller snabbhack eller vad du nu har. Tillsätt vattnet och crème-fraichen, mixa till en något trögflytande konsistens. Smaka av. Kyl ned soppan.

När soppan är kall tillsätter du lagom med kallt, mousserande vin (ca 0,5 dl per portion) och rör om. Häll upp i glas eller djup tallrik, droppa på oljan och servera gärna med de rökta räkorna.