Festflaska signalerar ok från föräldrarna

IMG_0006

En flaska ”bubbel” i ett band runt halsen vid studenten är en symbol som uppmuntrar unga att fira med alkohol. – Därför måste föräldrar vara tydliga i att det inte är okej för en tonårig att dricka alkohol. Föräldrar gör tonåringen en tjänst genom att vara tydlig, konsekvent och restriktiv med alkohol, säger Marie Montin, länssamordnare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Enligt en undersökning svarar åtta av tio föräldrar i Örebro län att de skulle lita på att deras ungdom inte dricker på fester. Samma undersökning visar att 14 procent av föräldrarna känner till att tonåringen redan varit påverkad av alkohol.

– Nu är det många fester på gång. Och vi vet att i länet har nästan tre av tio 15-åringar redan begått sin alkoholdebut. Så att koppla förtroendet man känner för sin ungdom med lite skepsis är nog hälsosamt i dessa tider.

Under två veckor i samband med skolavslutningarna pågår en TÄNK OM-kampanj i länet, med syfte att påminna och stärka föräldrarna i deras beslut att inte bjuda på alkohol eller ”köpa ut”.

Föräldratips inför skolavslutningen

Lyft frågan om alkohol före skolavslutningen. Prata om dina förväntningar men också vilka förväntningar som finns hos ditt barn och hens kompisar.

Vilka signaler förmedlar du som förälder? Även en liten flaska i ett band runt halsen vid studenten är en symbol som uppmuntrar till att fira med alkohol.

Enas om gemensamma regler tillsammans med andra föräldrar.

•Ta reda på vilka regler skolan har satt upp kring avslutningsfirandet.