V: Privatiserade system är helt enkelt dyrare än kommunala

I dag aviserar förvaltningen för vård och omsorg i Örebro kommun att upp till hundra tjänster kan komma att försvinna från verksamheten. I en situation där personalen redan går på knäna skulle det leda till en ohållbar situation.

Den största anledningen till förändringen är enligt förvaltningen att kostnaderna skenar och att anpassa verksamheten efter privatisering. Det är precis det här vi har varnat för i flera år nu. Men tyvärr verkar det bara vara vi i Vänsterpartiet som har sett varningssignalerna och jag är rädd att det här bara är början. Privatiserade system är helt enkelt dyrare än kommunala, det rapporterar bland andra statliga Statskontoret, och det politiska styret i kommunen har helt tappat överblicken över kostnaderna för verksamheten. Innan privatiseringen började räknade vi på att upp till 1000 tjänster skulle kunna försvinna från kommunen.

Kommunalrådet Rasmus Persson (C) har haft ansvaret för verksamheten i snart nio år och han bär hela skulden för det här. Istället för att ägna alla dessa år till att planera, korrigera och utveckla verksamheten, så verkar man ha lagt all sin tid och energi på att privatisera hela fältet. Centerpartisten Rasmus Perssons privatiseringsexperiment börjar visa sina befarade resultat nu. Och det vi ser nu är konsekvenserna av en politisk övertygelse och knappast ansvar för kommunen och dess invånare.

Murad Artin, Kommunalråd Vänsterpartiet