Rosa balar i kampen mot bröstcancer

bild (4)

Vi har vant oss vid de vita ”sockerbitarna” som så här års ligger utspridda på fälten. Höskörden är på gång och gräset plastas in. Men i år är balarna även rosa. Färgen är en symbol för kampen mot bröstcancer. Adam Arnesson på Jannelunds gård utanför Örebro är en av lantbrukarna som plastar in i rosa.

– Jag gör det för att på ett enkelt sätt sprida ett gott budskap. Balarna står ändå där på gärdena och på det här viset får de göra en större nytta än att bara bli mat till fåren. Jag är väldigt glad att kunna bidra till en god sak, bröstcancerforskning i det här fallet.

Det är Lantmännen som tillsammans med plasttillverkarna Trama och Trioplast, de som tillverkar själva skalen till balarna, som har startat initiativet i Sverige. Men idén, den föddes i Nya Zeeland där många kvinnor arbetar inom lantbruk. Av intäkterna från försäljningen av den rosa plasten går 175 kronor per såld rosa rulle till BRO Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation.

bild (4)