Hårdare klimat för sommarjobbare

Sommartid är för många lika med sommarjobb. Ett par veckor efter midsommar är LOs kampanj Facket på sommarjobbet igång i Örebro. – Här möter vi omkring 1 500 unga varje sommar. Många berättar om att det inte bara är svårt att hitta ett sommarjobb, det är även svårt att veta vad man ska tänka på för att inte råka illa ut, säger Robert Roos, ansvarig för kampanjen i Örebro län.

Kampanjen har pågått i flera år och det märks att klimatet på arbetsmarknaden har blivit hårdare för sommarjobbare.

– Det är inte längre bara gymnasieungdomar som sommarjobbar utan även vuxna arbetslösa som ser sin chans att få in en fot på arbetsmarknaden under semestertiderna, så konkurrensen om jobben är stor och då är det ofta villkoren för jobben som får stryka på foten, menar Robert Roos.

Frågorna handlar om allt ifrån lön och schema, till hur man ska agera om man blivit trakasserad på arbetsplatsen. Det absoluta bästa rådet för att undvika de vanligaste problemen och missförstånden är att se till att få ett ordentligt anställningsavtal.

 

,