Blomqvist kör Midnattssolsrallyt i en Ford Falcon

stig-blomqvist-byline-fotogubben

På onsdag startar KAK Midnattssolsrallyt. Stig Blomqvist har kört rallyt både i Porsche 911, Ford Escort och Audi Quattro. Har bilarna hållit har det blivit placeringar i toppen. I år kommer han till start i en Ford Falcon, ett val som kanske förvånar en del, men Stig har bland annat tävlat på bana med den något större modellen Ford Galaxie.

– Det är ingen bil som går att vinna med totalt mot dagens startfält. Men jag kommer att kämpa om segern i min klass. Falcon var en riktigt snabb bil på sin tid och hade en hel del framgångar med förare som Bosse ”Kungens Kurir” Ljungfeldt bakom ratten.

– Ja, den är inte så tokig att köra i skogen. Det kommer att bli skoj att tävla med den, och så låter den så gott med V8:an.

Så här säger experten Berndt Carlsson som har seedat startfältet.

– Blomqvist är kanske den största rallyförare vi haft i Sverige genom tiderna. Han kommer att köra riktigt fort. Bilen är i det här sammanhanget inte någon aspirant på totalsegern, men ekipaget är absolut värt att se i skogen.

Rallyhistorik: KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av norra Europas, största rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K. Midnattssolsrallyt 2015 är öppet för bilar byggda 1985 eller tidigare. Midnattssolsrallyt kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. Sedan 2006 körs Midnattssolsrallyt som en historisk tävling med två huvudklasser: Historic – tävlingsbilar i full fart, och Regularity – rallyinspirerade standardbilar som ska hålla en snittfart om 50 km/h. Rallyt följs främst av en stor nationell publik men har också under åren väckt intresse internationellt. Världs-, Europa- och Svenska mästare samt flertalet internationella tävlanden kommer att delta i tävlingen.

foto: Fotogubben