Presenterade planen på ny järnväg – kan byggas under Örebro

illustration_höghastighetståg_390x255

På torsdagen presenterades förslaget på en ny järnväg genom och utanför Örebro. Målsättningen är att sträckan ska bli en del i järnvägen mellan Stockholm och Oslo. En resa som ska kunna göras på högst tre timmar.

För Örebro och regionen skulle det bland annat betyda att det blir lättare att arbetspendla till Stockholm, det blir lättare att resa till Oslo över dagen, restiden till Karlstad och Västerås halveras och löneutvecklingen förbättras tack vare större arbetsmarknad, skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande.

I förslaget finns det alternativa sträckningar av en ny järnväg, inklusive att järnvägen byggs under mark till exempel nära Hjärsta och på norr vid Svampen. (se illustration)

Karta+med+kommentarer+höghastighetståg_529bredKarta+höghastighetståg_webb_529bred

,