Synthpionjärerna Adolphson-Falk spelade akustiskt på Vinön

IMG_0053

På lördagen spelade duon Adolphson-Falk i värdshuset på Vinön. De är mest kända som en av den svenska syntpopens pionjärer under 80-talet. Men till den här spelningen valde de bort syntharna och framförde låtarna med gitarrkomp. Tillsammans med basisten Magnus Marks bjöd de på en magisk, lågmäld spelning som inleddes med Vidare från den klassiska lpn Med rymden i blodet.

Sedan radade de upp låtar som Tyngdlös, Mr Jones maskin, Bärande våg och Från min radio. Trion lyckades verkligen förmedla känslan i de från början elektroniskt baserade låtarna med endast gitarr och bas.

Tomas Adolphson och Anders Falk träffades för första gången 1968 då de gjorde lumpen på FRA, Försvarets radioanstalt. Under några år på tidigt 80-tal var duon ”husband” i Sveriges Radios program Metropol och de fick sitt stora genombrott med låten Blinkar Blå, en tidig reflektion om dataåldern och maskinernas makt över människan. Något som är minst lika aktuellt idag med det IT-samhälle vi lever i.

A-F var imponerade över det vackra landskapet på Vinön och vyerna över Hjälmarens blå yta.

– Tyvärr har vi inte skrivit någon låt om Hjälmaren, men istället så spelar vi Hav, sa Tomas i ett av mellansnacken. Han berättade även att rappare Petter hade hört av sig och ville använda delar av materialet i Krafter vi aldrig känner i en av hans låtar. A-F gav sitt godkännande till det och de är även med i Petters video till Krafter.

De cirka 150 personerna i publiken fick även höra en vacker version av Ljuset på min väg och föreställningen avslutades med I nattens lugn, en mycket passande låt denna ljumma sommarkväll.

IMG_0025IMG_0026

 

,