Örebro är inte toppen för unga

Örebro är Sveriges näst bästa kommun att bo i. Men kommunen hamnar först på plats 23 när unga rankar sina favoritstäder, enligt tidningen Fokus.

För en tid sedan presenterades rankningen ”Bäst att bo”. Då tog Örebro silverplatsen efter Uppsala. I den sammanställningen finns även en del om hur unga graderar sin stad. Då hamnar Örebro utanför topp 20, på plats 23.

”Barn och ungdomar är alltid en prioriterad grupp i kommunens verksamheter och det görs mycket för att Örebro ska vara en bra stad att växa upp i”, uppger Örebro kommun på sin hemsida.

– Vi stöder föreningslivet med bidrag och utbildning. Utmaningen är att nå dem som inte söker sig till traditionella föreningsaktiviteter; ungdomar har nya former att uttrycka sig, både inom kulturen och genom nya idrotter. Tjejernas idrottande minskar och det vill vi uppmärksamma, säger Helene Lis, chef på Kultur och fritidsförvaltningen i kommentaren.

Ungdomsarbetslösheten i Örebro är något högre än i Sverige som helhet, men minskar samtidigt snabbare här än i övriga Sverige, enligt kommunens uppgifter.

– Det viktigaste är att vi kan se att ungdomsarbetslösheten har sjunkit snabbare än i riket, det har aldrig varit så förut, säger Charlotta Karlsson-Andersson, chef för Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen och Gymnasieförvaltningen i informationen.

I satsningen Matchning.nu hjälper kommunen personer mellan 19 till 29 år att hitta jobb eller praktik.