Få får böter för nedskräpning

ysdboc6oq4esxhqlj3hl

Under årets fem första månader skrevs det ut fem böter för nedskräpning i polisregion Bergslagen, där Örebro län ingår. Trots att nedskräpningen ökar har antalet böter i regionen minskat sedan 2011, då polisen fick möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning.

– Det är tydligt att skräpboten inte fungerar. Att polisen inte använder den när någon skräpar ner gör lagen tandlös. Det blir okej att bryta mot lagen när polisen ser mellan fingrarna, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Antalet böter för nedskräpning i Örebro län har minskat. 2011 skrevs det ut tio böter i länet, 2014 uppgick antalet till fyra.

– Boten borde förvandlas till en nedskräpningsavgift som kommunerna tar hand om. Eftersom kommunerna har ansvar för och bekostar renhållningen har de starka incitament att ta ut sådana avgifter, säger Johanna Ragnartz.