Ökning av hemmaodlat knark

Förr var det hembränning av sprit. Nu ökar odlingen av narkotika för eget bruk. – Man odlar för husbehov hemma i garderoben, berättar Mikael Nyqvist chef på polisens enhet för grova brott i Örebro.

Många personer som använder narkotika vill inte ha kopplingen till langare och den organiserade brottsligheten. Istället ser de till att tillgodose behovet av knark själva.

Samtidigt ökar polisanmälningarna mot de som säljer narkotika i Örebro kommun. För 15 år sedan anmäldes knappt 30 fall av försäljning. Förra året var den siffran upp i nära 200 anmälningar, enligt Brottsförebyggandet rådet, BRÅ. I Örebro län polisanmäldes förra året nära 300 fall av narkotikaförsäljning. Det ska jämföras med 65 stycken år 2000.

Mikael Nyqvist berättar att under fjolåret genomförde polisen en omfattande aktion mot knarkhandeln och flera personer dömdes för narkotikabrott. Tillslaget skedde efter en längre tids spaning av örebropolisen. Vid det beslaget togs en stor mängd amfetamin i beslag, sammantaget rörde det sig om narkotika på minst ett kilo. I användarleden brukas doser på cirka ett gram per gång. Självklart rör det sig om stora belopp som den försäljningen inbringar, enligt Nyqvist.

Polisen har även avslöjat flera större cannabisodlingar i länet på senare år.