Upprepade bedrägeriförsök mot äldre

Nu har bedragare hittat på ytterligare sätt att lura till sig bankkort från äldre personer. Välklädda och vältaliga personer utger sig för att på Riksbankens uppdrag byta ut gamla sedlar mot nya, berättar Ditte Westin vid Nationellt Bedrägericenter.

I början av augusti ringde en bedragare på dörren hos en 97-årig kvinna i Örebro. Han var välklädd i mörk kostym och vältalig och påstod att han kom från Riksbanken och erbjöd sig att hjälpa till inför det aktuella sedelbytet säger hon. För att utföra tjänsten uppgav han att han behövde han ha bankkort och identitetskort. Den 97-åriga kvinnan tackade dock nej.

Dagen efter ringde bedragaren på dörren hos en 86-årig man och drog samma vals. Han lyckas förmå brottsoffret att lämna ifrån sig bankkort och körkort.