Kammarkören sjunger för freden

Örebro%20kammarkör%20liggande%20bild

Under körfestivalen ”Musikfest 2015” framför Örebro Kammarkör ”Requiem for Peace”. Festivalen är en del i firandet av Örebros 750 år. Under konserten medverkar 750 körsångare.

Örebro kammarkör, musiker och solister framför Larry Nickels ”Requiem for Peace” som en del av festivalen, lördagen den 12 september i S:t Nicolai kyrka. Verket består av 16 satser och kören sjunger på 13 olika språk, däribland kinesiska, farsi och japanska.

– ”Requiem for Peace” är skrivet som en internationell vädjan om förlåtelse och försoning, för att hedra alla civila offer som drabbats av krigets fasor, säger dirigenten Fred Sjöberg.

Örebro kammarkör framförde Larry Nickels ”Requiem for Peace” i Örebro och Västerås samband med Europapremiären i november 2014. Konserterna gav gensvar med flera nya uppdrag. Dels bjöds kören in till Europas största körtävling, European Choir Games, för att framföra ”Requiem for Peace” under en fredskonsert i den stora katedralen i Magdeburg i juli.

Någon månad senare åkte kören iväg till Tyskland igen, denna gång för att medverka i Das Festival junger Künstler Bayreuth, en internationell festival för unga körsångare i Bayreuth. I år firade festivalen 65-årsjubileum. ”Requiem for Peace” ingick som en workshop i Bayreuth, där Örebro kammarkör medverkade.

– Vi framförde verket under fyra konserter tillsammans med körer från Kanada, Turkiet, Grekland och Tyskland, säger Fred Sjöberg. Avslutningskonserten, med ärkebiskopen närvarande i Stadskirche Bayreuth, var fylld till bristningsgränsen och vi tackades med stående ovationer som varade i över sex minuter. Helt fantastiskt, säger Fred Sjöberg.

,