Nya jättelastbilar på väg ut på vägen

I dag inleds Transport- och Logistikdagarna på Truckstop i Örebro. På programmet står allt från seminarier för branschfolk till det stora publika eventet på lördag. Under fredagen diskuteras frågan om så kallade högkapacitetstransporter på väg.

Det handlar om lastbilar och släp med en längd på 32 meter och en vikt på 90 ton. Det kan jämföras med den största transporterna idag som är sju meter kortare och väger 26 ton mindre än dessa jättetransporter. Större kapacitet ger möjlighet till effektivare transporter är en av utgångspunkterna under den diskussionen.

I dag, onsdag, genomförs en nationell konferens med fokus på transportsäkerhet. Då kommer till exempel frågor som alkohol i yrkestrafiken och brottslighet på vägarna att diskuteras.

Lördag den 29 augusti är den stora publikdagen. Då får allmänheten komma till Truckstop för att stifta bekantskap med alla utställarna. Man kommer till exempel få prova på de senaste bussarna från Länstrafiken, se en lastbilsparad som startar på Drottninggatan och kommer till Truckstop, klämma på truckar och flyga helikopter. Över 150 utställare kommer finnas på plats och ungefär 15 000 besökare räknas komma till arrangemanget.

,