Kämpenberg om rödbetor och HBTQ

IMG_2339%20(2)

Jag läser att det ska finnas en regnbågsfärgad rödbeta. Jag har aldrig sett någon, så jag blir såklart nyfiken. Hur ser den ut, vart kan jag köpa fröer till nästa år, saluför någon affär regnbågsfärgad rödbeta?

Randig rödbeta, eller polkabeta, har jag sett och ätit. De är fina och lite sötare än den vanligaste rödlila sorten, men de har ju bara två färger; vit och röd. Nästan så att dess ränder består av ett lager utan färg och ett med. Det känns på något sätt inte lika ”svårt” att få till, men regnbågsfärgad? Tanken är svindlande.

Lika svindlande är det nog för Gilbert Baker. Svindlande att ha skapat den regnbågsfärgade flaggan på 1970-talet och att den nu 45 år senare är en av de mest igenkända symbolerna i världen, en symbol som oftast förknippas med HBTQ-rörelsen. Flaggans färger står för mångfald, acceptans och stolthet, viktigt och centralt inom HBTQ-rörelsen, men lika viktigt för alla människor. Flaggan hade från början åtta färger, men på grund av svårigheter i produktionen togs rosa (hot pink) och turkost bort och idag har flaggan sex färger. Alla färger har varsin mening, rosa står för sexualitet och turkos för magi och konst.

Ibland korsar livet och tankarna varandra på de mest märkliga sätt, ibland är det oerhört långsökt, men de gemensamma nämnarna finns ändå där. Små tecken, som inte behöver betyda någonting utan bara är slumpmässiga sammanträffanden. Jag ser ofta dessa punkter när händelser, ord och uttryck korsar varandra. Ibland är det en förbannelse, speciellt som jag inte alltid kan hålla tyst om mina upptäckter. Speciellt när försöken att förklara detta för någon annan är, allt som oftast, är att jämföra med hur väl det funkar att beskriva en helt orimlig dröm för någon. Det brukar gå sådär.

Som nu. Rödbetorna i mitt recept nedan förde in mig på regnbågar, som såklart ledde mig till Pride och dess flagga, samt flaggans skapare. Och så råkar det ju vara Örebro Pride nu i helgen. Där hade det ju kunna stannat, men ja, det gjorde det nu inte och det är nu det börjar bli långsökt, så håll ut.

Gilbert Baker var god vän med Harvey Milk, den första öppet homosexuella mannen att väljas som politiker i Kalifornien. Milk var aktiv inom gayrörelsen på 60- och 70-talet och blev en av de viktigaste figurerna i den kampen. Mjölk, som ju är den svenska översättningen av hans efternamn, är tämligen aktuellt just nu, för många och för mig personligen.

Men det blir värre; Baker arbetade på ”The Paramount Flag Company”, i San Fransisco, på Polk Street. 

Ja, men ser Ni inte? Polk Street. Polka. Polkabeta.

Äsch, se filmen ”Milk”, med Sean Penn i huvudrollen istället. Laga lite käk och gå ut och stötta det färgerna i Pride-flagganrepresenterar, istället för att fundera på hur knäpp JAG är.

Rött: Livet

Orange: Helande/läkande

Gult: Solljus

Grönt: Naturen

Blått: Harmoni och lugn

Lila: Själ och energi

Svart sushiris med råmarinerad rödbeta, pepparrotsmajonnäs och torkad zucchiniblomma

Ris 

Svart ris, tex ekologiskt från Saltå Kvarn 2 dl

Vinäger (går bra med vanlig vitvinsvinäger, men risvinäger är lite mildare.) 1 dl

Socker, 0,5 dl

Salt 1 tsk

Misopasta, röd eller vit, 0,5 tsk

Börja med att skölja riset. Låt det stå i vatten i tex en bunke, rör om och byt vatten några gånger under ca 20 minuter (eller låt riset stå i vatten en natt och skölj sedan).

Koka upp vinäger, socker och salt, så att det löser sig, rör sedan i miso. Låt svalna.

Koka upp riset och låt det sjuda på låg temperatur, under lock i ca 20 minuter. Ställ sedan isolerat, på tex en vikt kökshandduk eller korkunderlägg, täck gärna kastrullen med plastfilm, istället för att använda lock. Låt stå 20 minuter. Tillsätt vinägerblandningen och ställ tillbaks på plattan, koka långsamt under omrörning tills vinägerblandningen kokat in i riset – nu bör det vara klart; mjukt men med tuggmotstånd alltså.

Zucchiniblomma

En stor, fin blomma.

Bryt av kronbladen och lägg dem på ett galler i ugnen, torka på 50 grader tills torr (tar 15 minuter kanske). Smula bladen och sortera ut det gröna. Spara det gula.

Rödbeta

Ingefära, färsk 10 g (ca 2 cm)

Vitlök, 1 klyfta

Koreanskt chilipulver 1 msk

Asiatisk fisksås (kan uteslutas), 1 tsk

Misopasta, röd eller vit, 0,5 tsk

Rödbetor, 2 st

Riv den skalade ingefäran och vitlöken fint och blanda sedan ihop dessa med miso, chili och fisksås. Koreansk chili hittar man bland annat i den asiatiska butiken på stortorget, misoockså.

Skala och skiva rödbetan tunt med en osthyvel, tex. Massera in kryddpastan i rödbetan och låt stå framme i rumstemperatur.

Majonnäs

Majonnäs, egen eller köpt, 0,5 dl

Pepparrot, riven 1-2 msk

Blanda ihop

Extra, om du vill:

Rostat sesamfrö och hirs. Koka upp lite vatten och skölj hirsen i det (0,5 hirs räcker långt). Torka sen på papper eller handduk. Hetta upp en stekpanna och lägg i hirs och sesamfrö (lika mycket, typ). Skaka pannan avsluta när det poppar och allt fått lite, lite färg.

Servera allt tillsammans, som en rätt för sig, eller ihop med något annat, om du är mer hungrig.