Mer bilfritt i city tycker Mp

IMG_0022

Miljöpartiet i Örebro vill se att fler gator i city blir bilfria. – Den rosa gatan visar något som vi miljöpartister vetat länge, nämligen att människor vill kunna röra sig, mötas och njuta av en större del av stadskärnan, utan att riskera att bli påkörda, säger Sara Richert (MP), kommunalråd.

Miljöpartiet anser nu att det är dags för Örebro kommun att skapa ännu mer utrymme för folkliv i centrala Örebro genom att inrätta fler bilfria gator under sommaren. Från 2016 föreslår därför Miljöpartiet att ytterligare några gator i city också stängs av för motortrafik under sommarmånaderna.

– Engelbrektsgatan vid Slottet har ju visat sig vara en succé, så den delen bör permanentas som gågata. Kungsgatan, som redan idag är ett populärt gångstråk, men delat av trafiken, mellan Nygatan och Engelbrektsgatan. Olaigatan mellan Storgatan och Klostergatan skulle skapa möjligheter för ett ännu mer vitalt folkliv runt Järntorget. Vasagatan bakom Nikolaikyrkan, där det rör sig mycket folk redan idag och det finns både caféer, butiker och en planerad micropark. 

– Örebroarna älskar sitt vackra stadsrum, säger Niclas Persson (MP), kommunalråd. För bara några veckor sedan fylldes ju det här området av tiotusentals människor varje dag och kväll under jubileumsveckan. Miljöpartiet vill att det politiska styret i Örebro kommun ger tjänstemännen i uppdrag att utreda möjligheterna för att göra ovanstående gator bilfria under sommarmånaderna 2016.

Förslagen finns i en motion som lämnas in till kommunfullmäktige vid nästa sammanträde.

 

, ,