Kämpenberg om Lasse Stefanz och stängda gränser

IMG_2393

Långt bakom ditt öga svinner nattens drömmar.

Du drömmer om något fint

Om du var vaken skulle jag ge dig, allt det där jag aldrig ger dig

Men du, jag ger dig min morgon, jag ger dig min dag

En av de där musikstreamingtjänsterna har börjat med en ny grej, sen ett tag tillbaks. Det kallas för Veckans tips och är en spellista där artister och låtar sats ihop, ibland efter premisser jag inte riktigt förstår. Häromdagen lyssnade jag till exempel på Lasse Stefanz. Inget ont om Lasse Stefanz, men jag hade mest troligt aldrig aktivt valt att göra det.

Den första låt som spelades på ”shuffle”, när jag satte mig för att skriva detta var Fred Åkerströms Jag ger dig min morgon. Texten är en översättning av Tom Paxtons, I give you the morning. Freds svenska version kom att bli hans mest kändavisa. 

Bilden av ett sovande barn, liggandes på mage, knäna indragna under kroppen, med rumpan i vädret. Sådär som bara ett litet barn sover. Ena handen liggandes strax framför munnen, som om tummen tröstat vid insomnandet och sedan ramlat ur. Ansiktet med ett tryggt och milt uttryck på sidan i den våta sanden.

Han drömmer inget fint. Han drömmer inget. Jag önskar att han kunde vakna, så att jag kunde ge honom allt det där, han aldrig kommer få. Allt det där hans pappa ville ge honom, som han riskerade sin pojkes liv för att kunna ge honom. Den storaångesten och dilemmat för alla dessa pappor och mammor, som flyr över havet i ruttna och överlastade båtar. De riskerar sina barns liv, de utsätter dem för enorm och uppenbar fara. De gör det för att de vet att ett ännu värre öde väntar dem i det land de flyr från. Ett öde värre än döden.

Ett ofattbart val. Om det ens kan kallas för ett val.  

Krigets och terrorns fasor har nått deras land. De hade helt enkelt otur att bo där. Det döda barnet på stranden har aldrig upplevt något annat än krig och vidriga förhållanden, han har aldrig valt någonting. Han har bara haft otur.

Att inte öppna sin famn och sitt hjärta för de som flyr, att se dem som ett problem man helst inte vill ha i sitt fina land, i sitt fina villaområde, är dock ett val. De är inte ett problem – de är människor.

Och du, hur mycket problem det än finns inom vård, äldrevård och skola i det här landet. Hur många frågor man än kan ha till politiker och de vid makten, så är inte svaret att vända ryggen till människor med en utsträckt hand i förtvivlan. 

Vi har råd. Vi har plats. Budgetfördelningspolitiken är INTE att problem, tro mig. Skaffa lite perspektiv. Det är svårt, så du kanske måste öva lite. Öva när du måste byta sängkläder. Öva när du suckar över priset på chipsen. Öva när det regnar på dig på väg till bussen. Se på ditt missnöje, syna dina problem, kolla noga på bilderna av pojken och ställ sedan frågan igen.

Svaret kan aldrig vara stängda gränser och missnöjesröster.Men framförallt; se förbi chimärerna, vifta bort dimman. Ditt missnöje är enfrågepartiernas enda hopp.

 Du jag tror vi flyr, rakt in i solen.

– Jag ger dig min morgon; Fred Åkerström

Hur skriver man ett recept efter det där? Hur får man det att passa in? Störtlöjligt!

Men det är ju det jag ska göra, så igår, när det var soppdag, så fick den bestå av sådant vi odlat själva och skördat. Allt, utom buljong, lagerblad, linser och torkade kryddor kom antingen från vår trädgård eller odlingen i Hjulåsen. Skördesoppa, skulle man kunna kalla det. Det passar på något sätt ändå ganska bra in;

Ty vad människan sår, det skall hon ock skörda. Och låtom oss icke förtröttas att göra vad gott är; ty om vi icke uppgivas, så skola vi, när tiden är inne, få inbärga vår skörd. – Galaterbrevet 8.

 Skördesoppa

Morötter av blandad sort, 2 stora eller några små

Lök, gul eller röd, 1 st

Kålrabbi, 1 st

Zucchini, 1 liten (eller en bit av en enorm, i mitt fall….)

Vitlök, 2 klyftor

Linser, små gröna tex, 1- 2 dl

Färsk timjan, några kvistar (går bra om de börjat blomma, blommorna är fina att dekorera med)

Färsk persilja, motsvarande 1 dl hackad

Lagerblad, 2 st

Salt och peppar (kanske lite kryddpeppar)

Grönsaksbuljong, efter smak

Vatten, 1- 2 liter.

 

Koka linserna för sig, tillsätt lite buljong och följ anvisningarna på förpackningen. Skala alla grönsaker (utom zucchinin) och riv dem grovt. Skiva eller hacka löken och riv eller pressa vitlöken fint. Koka så mjuka du vill ha dem med kryddor och buljong. Tillsätt linserna. Ät med bröd och gott samvete.

 

Vilka grönsaker som helst funkar naturligtvis, med några rivna potatisar blir soppan ännu matigare och simmigare.