V om uppgörelsen gällande Elgströmska: ”Det här är ingen annat än utpressning från Attendo”

Att Örebro Kommun nu viker sig inför Attendos aggressiva beteende ser vi som Vänsterpartister som väldigt negativt. Det var helt riktigt av kommunen att kräva skadestånd från Attendo för de merkostnader som uppstod när kommunen var tvungen att ta över driften av Elgströmska gården. Det privata företaget lät vinstintresset gå före omsorgen av de äldre, så till den grad att kommunen var tvungen att ta över. Ett helt riktigt agerande.

Senast förra veckan hotade Attendo med att stämma kommunen på 17 miljoner kronor, som man menar uppstått genom att kommunen inte tecknat avtal för drift i företagets nybyggda boende i Rynninge. Det har aldrig funnits på kartan att kommunen ska teckna något sådant avtal mellan Attendo och kommunen. Det här agerandet från Attendo Care tycker jag symboliserar allt som är dåligt med det här privatiseringsexperimentet som sker överallt i Sverige just nu.

Statliga myndigheten IVO, Inspektion för vård och omsorg, lämnade mycket skarp kritik mot driften av Elgströmska, som föranledde kommunens skadeståndsanspråk. Att kommunen nu drar tillbaka sitt anspråk på Attendo är olyckligt. Det visar att det inte blir några konsekvenser för företagen, även om man låter vinstintresset gå ut över de äldre.

Det här är ingen annat än utpressning från Attendo och en kapitulation från kommunen. Att man helt plötsligt är jättepositiva till Attendo och framtida anbud från företaget ser jag ingen som helst anledning till. Frågan är vad eller vem som ligger bakom kommunen nya linje?

Murad Artin kommunalråd V Örebro kommun