Rekordsommar för turismen och handeln i Örebro

IMG_0041

Nu summeras turistsommaren 2015 i Örebro. Och det är rekord på rekord. – Under alla mina år inom turismen i Örebro har jag aldrig varit med om något liknande, säger Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet.

Hotell- och besöksnäring redovisar mycket bra siffor för året hittills. Under de två sommarmånaderna ökade antalet sålda hotellrum med 22 procent.

Det nya upplevelsebadet Lost City på Gustavsvik noterade den högsta siffran någonsin i juli då man lockade över 44 000 badgäster. Under juli-augusti har badet ökat med nära 90 procent jämfört med 2014.

I Wadköping har antalet besökare i museibyggnaden Kungsstugan nästan fördubblats och de guidade visningarna på Örebro slott var nära 30 procent fler än 2014. Och OpenART har också lockat rekordpublik.

– Vi har haft 180 000 unika besökare som har gett 242 miljoner kronor tillbaka till Örebro enligt till- växtverkets nyckeltal. 140 000 har besökt vår demokratihjälte Engelbrekt i konstverket Open House av Antonio O`Connell, berättar Nina Glimvall, verksamhetschef för allmänkultur på Örebro kommun. 6 500 människor har guidats i samtidskonstens tecken och 262 skolklasser har gått konstpedagogiska vandringar. Samtidigt har Örebro Konsthall haft en ökning med hela 20 000 besökare.

Sommaren har dessutom varit en bra sommar för handel och restauranger i city. Under juni hade 60 procent av handlarna i city bättre försäljning jämfört med 2014 och i juli rapporterar 74 procent av han- deln ett kraftigt förbättrat resultat än samma period förra året.

– Kunderna har burit med sig Open Art-kartor och pratat om upplevelsen av vår fina stadskärna, be- rättar Stina Storm, VD på City Örebro.

– Under veckan i augusti då vi firade att Örebro fyller 750 år var många av våra fik och restauranger en del av den totala folkfest som Jubileumsveckan innebar. I detaljhandeln däremot gav inte Jubileumsveckan samma effekt, men vi räknar vi med att alla besökare påmindes om allt city har att erbjuda, säger Stina Storm.

, ,