Kritik mot säkerheten vid vattenhindren

IMG_0044

Nerikes brandkår riktar kritik mot hur säkerhetsarbetet fungerade under extremloppet Actionrun. Det var vid de två spektakulära vattenhindren som arrangören inte följde uppgjorda planer för de tävlandes trygghet, säger Anna Henningsson på Nerikes brandkår.

Under loppet larmades polis och brandkår efter ett samtal till 112 angående ett drunkningstillbud. Arrangören Richard Göransson understryker att inget hände vid hindret, att larmet berodde på ett missförstånd mellan två löpare som sprang tillsammans. Efter tillbudet stannade yträddande personal från brandkåren kvar under den resterande delen av Actionrun.

Anna Henningsson säger vidare arrangören inte hade full koll på löparna när de hoppade i Svartåns vatten för att ta sig igenom hindren. Den låga vattentemperaturen och det strömmande vattnet var två riskfaktorer som hon menar tävlingsledningen inte hade full täckning för säkerhetsmässigt.

Richard Göransson menar att samarbetet mellan dem och brandkåren ska stärkas nästa gång loppet genomförs.

 

,