Så får dövblinda kontroll – ljud blir till vibrationer på huden

NYNYBorgRanjbar

Örebro blir första universitet i Sverige att arrangera en konferens om tekniska hjälpmedel för dövblinda. Idag finns fyra produkter som bygger på vibrationer utvecklade för dövblinda personer.

Uppfinningen är en dosa som fästs på handleden och tar upp ljud i omgivningen. Ljuden förädlas därefter till specifika vibrationer. Den dövblinde kan sedan via huden få en uppfattning om vad som händer runt omkring. Det kan röra sig om ljudet från en kaffebryggare, om tal eller fotsteg som närmar sig.

– Det handlar om livet utanför den språkliga kommunikationen, att fånga upp det som händer runt omkring för att ge dövblinda framförhållning och ökad livskvaliteten, säger Erik Borg, en av forskarna bakom konferensdagen.  Parivash Ranjbar arrangerar dagen tillsammans med Erik.

Konferensen arrangeras under tisdagen.