Hjärnforskare på universitetet får 500 000

iStock_000018773131Medium-620x360singlebig

Hjärnfonden delar i veckan ut 29.5 miljoner kronor till några av Sveriges främsta hjärnforskare. Ett av anslagen går till forskning vid Örebro universitet. Det är Susanne Bejerot som tilldelas 500 000 kronor. Hon forskar bland annat kring social ångest och ADHD.

Totalsumman för årets utdelning till forskningen är nära 64 miljoner kronor och blir den största i Hjärnfondens historia. De extra anslagen går till 57 svenska hjärnforskningsprojekt som försöker hitta nya behandlingsmetoder inom bland annat Alzheimers sjukdom, barnhjärnan, depression och Parkinsons sjukdom.

De senaste två decenniernas forskning har revolutionerat vår kunskap om hjärnan och dess funktioner. Samtidigt står svensk hjärnforskning inför stora utmaningar. I Sverige kostar hjärnsjukdomar samhället 165 miljarder kronor per år och mer än var tredje svensk kommer någon gång i livet att drabbas av en hjärnsjukdom.