V vill resa staty över Katarina Taikon – författare med samhällsengagemang

A35-s13-Taikon-copyright-TriArt-Film-730x401

Vänsterpartiet vill att Örebro kommun reser en minnesstaty för att uppmärksamma och hedra Katarina Taikon. Hon föddes i stadsdelen Almby i Örebro år 1932. Katarina gjorde stora avtryck i Sverige, både genom sina uppskattade barn- och ungdomsböcker om Katitzi, men också för sitt enormt viktiga samhällsengagemang och politiska kamp för romers situation i Sverige.

– Kanske är det viktigare än någonsin att vi som stad lyfter upp och visar hela bredden av Sveriges och Örebros historia. Romer är fortfarande väldigt utsatta i Sverige och just därför behöver vi för alltid minnas Katarinas samhällsgärning, säger Murad Artin kommunalråd för Vänsterpartiet.

Traditionellt brukar statyer ofta vara till för att lyfta upp männens historia och för att minnas tider av krig och militära erövringar.

– För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att fler kvinnor syns som en del av vårt gemensamma kulturarv. Historien har alltid varit full av framstående kvinnor som är värda att minnas och Katarina Taikon är verkligen en sådan kvinna, avslutar Murad.

foto:TriArt film

, ,