Örebro i topp inom den neurologiska vården

nervceller02

Resurserna inom rehabiliteringen av neurologiska sjukdomar minskar. Samtidigt flyttas allt större ansvar för rehabiliteringen över till patienterna. Dessutom upplever fler att de inte får tillräcklig information om rehabilitering. Men i Örebro län får nästan hälften av patienterna professionell vård, vilket gör oss till ett av de bästa vårdlänen på det här området.

– Tillsammans kan vi vända utvecklingen inom rehabilitering. Hälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström måste tillsätta en rehabiliteringsutredning som har en bred parlamentarisk förankring. En rehabiliteringsutredning som kartlägger det samlade behovet samt utbudet av rehabilitering, säger Lise Lidbäck, Förbundsordförande Neuroförbundet.

– Neurorapporten rehabilitering visar på behovet att tydliggöra ansvarsområden, gränsdragningar och finansiering mellan kommuner, landsting/regioner samt staten, säger Karin Rudling, Ordförande Svensk Förening för Rehabiliteringsmedicin.

Parkinson, MS och stroke är exempel på neurologiska sjukdomar.

Fem i topplistan på de bästa landstingen/regionerna:

1. Gotland. 50 % får professionell rehabilitering.

2. Örebro. 45 % får professionell rehabilitering.

3. Stockholm och Värmland. 39 % får professionell rehabilitering.