Ny grupp hemlösa i Örebro – unga, drogfria söker hjälp på Ria

Unga, drogfria är en ny grupp hemlösa i Örebro. Det menar ansvariga på hjälporganisationen Ria-Dorkas.

– En genomsnittlig dag kommer ca 60 personer till RIA för att äta, tvätta sina kläder, duscha och för att få stöd och råd.  Vi ser en kraftig ökning, säger Tomas Elm, verksamhetsledare på Ria-Dorkas.

Sommaren 2014 hade vi i genomsnitt 25 besökare om dagen och i år kom mer än dubbelt så många, i snitt 57 personer, till oss varje dag. Som mest har vi haft 70 gäster på en dag. Och för första gången möter personalen på RIA unga vuxna utan missbruksproblem som lever i hemlöshet. Omkring tio procent av gästerna är under 30 år.

– Vår uppsökande verksamhet har gjort att fler hittar till oss och vi möter allt fler unga uteliggare som inte har ett missbruk i botten. Man blir bostadslös, sover på härbärget Gnistan och hittar till oss den vägen. Risken att hamna i missbruk är mer påtaglig när man tvingas leva på gatan, säger Tomas Elm.

Den 28 oktober arrangerar Svenska kyrkan och Örebro Hockey en välgörenhetsmatch, de bidrag som kommer in då lägger grunden för en Stadsmission i Örebro.