Skatepionjärer åkte för polaren ”Peps”

IMG_0084

På 70- och 80-talen var de pionjärer för den i Sverige nya sporten skateboard. Nyligen träffades hela gänget igen för att åka i Örebros nya skatepark. Och de gör det mycket för kompisen Per ”Peps” Sollén som för några år sedan drabbades av en stroke.

På lördag invigs anläggningen i Drottningparken på söder. Men redan nu har åkarna hittat dit och skejtar för fullt. Förra helgen var det ett gäng åkare som drog upp medelåldern bland brädåkarna med födelseår på 60-talet.

Tänk om de unga åkarna visste vilka legendarer inom svensk skateboard de åkte tillsammans med. Det fanns flera svenska och europiska mästare i ”gubbgänget”. Namn som Hans Göthberg och Hans ”Puttis” Jakobsson finns för alltid inskrivna i den svenska skateboardhistorien. Även Odd Molly-grundaren Per Holknekt är med i det här gänget, där flera av dem har sina rötter i Dalarna.

När skateboarden kom till Sverige på 70-talet var de först och bäst bland åkarna. Även internationellt var de uppmärksammande och vann stortävlingar.

Nu träffades de igen under en helg i Örebro. En av åkarna, Per ”Peps” Sollén, fick för ett antal år sedan en stroke. Den gör att han har svårt med talet och använder sig av käpp när han går. Kompisarnas återträff handlade mycket om att ta med ”Peps” till skateparken och tillsammans uppleva stämningen och glädjen med åkningen. Och det märktes på Per att han uppskattade gesten. Det leendet går inte att ta miste på.

Gänget ger massor med beröm till Örebros skatepark. När dom började med sporten handlade det om att de själva fick bygga sina egna ramper där de kunde åka. Förutom ”Puttis”, ”Peps” och Hans Göthberg var Niklas Folkesson, Ulrik Lindberg, Bo Mikaelsson, Nils Mikaelsson, Primus Göthberg och David Östlund med på återträffen i Örebro.

Skateparken invigs officiellt på lördag klockan 11.00. Sedan blir det en tävling med toppåkare från hela Sverige. 10 000 kronor ligger i prispotten där.

IMG_0040IMG_0044IMG_0066IMG_0074IMG_0088

,