Nu ska det bli lättare att cykla på vintern – fler cykelbanor saltas

Snow covered bicycle

Örebro kommun ska köpa ytterligare tre sopsaltmaskiner för att användas till en kvalitetshöjning av snöröjningen på cykelbanorna. Förra året användes en sopsaltmaskin på en cykelbana på nio kilometer och resultatet blev så bra att fler cykelvägar i Örebro kommer att bli sopsaltade på sikt.

– Det är verkligen roligt att vi kan höja kvalitén på snöröjningen på en del av våra mest använda cykelvägar. Det är många som cyklar även på vintern och därför är det viktigt med bättre snöröjning och halkbekämpning på cykelbanorna, både ur ett framkomlighetsperspektiv men också för att förebygga olyckor, säger Charlotte Edberger Jangdin (C), ordförande i Tekniska nämnden.

Metoden sopsalt innebär att en maskin först sopar rent från slask och snö och sedan lägger ut en saltlösning på cykelbanan. Cykelbanan får då i princip sommarväglag och blir halkfri.